Koktajl czy sok?
Owoce i warzywa to podstawa zdrowej diety. Świeże warzywa i owoce, w postaci soku lub po zmiksowaniu w blenderze, są w stanie dostarczyć nam ogromnej ilości składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. Zdrowie w roślinach podanych w ten sposób jest skondensowane, co sprawia, że stanowią one prawdziwy eliksir miłości odmładzający każdą komórkę naszego ciała i poprawiający nasz wygląd.
Koktajle i soki to różne produkty
Koktajli i soków nie powinniśmy traktować zamiennie, chociaż są bardzo do siebie podobne. Koktajle przygotowujemy w blenderach kielichowych, które mielą dla nas do jedwabistej papki wszystkie warzywa i owoce oraz inne składniki, które do nich dodamy. Lepszy blender będzie w stanie oczywiście wyprodukować lepszej jakości koktajl, znacznie lepiej zmiksowany. Jest to ważne, ponieważ decydując się na koktajl nasza dieta jest ubogacana we wszystkie elementy rośliny, które w czasie wyciskania soku są odrzucane. Chodzi przede wszystkim o błonnik i o pektyny, czyli o substancje wspierające pracę układu pokarmowego i usuwające z niego pektyny. Koktajle są gęste, więc są sycące, a do tego powoli uwalniają swoje składniki odżywcze, co zmniejsza na przykład chwilową podaż cukru.
W przypadku soków z wyciskarek minimalizowana jest potrzeba trawienia, dzięki czemu w zaledwie 15 minutach po wypisu soku wszystkie jego ważne składniki odżywcze znajdują się w naszym krwiobiegu i mogą zacząć działać. W sokach nie ma pektyn i błonnika lub są tylko w minimalnych ilościach, więc osoby mające problemy z trawieniem na pewno nie będą musiały mierzyć się z żadnym wyzwaniem.
Rewitalizacja i regeneracja
Soki są przeznaczone głównie do rewitalizacji, czyli do szybkiego i mocnego uderzania w problem. Dodają energii i naprawiają to, co jest uszkodzone. Stosuje się je w terapiach sokowych przy różnych chorobach zamiast porcji warzyw. Duże znaczenie ma tutaj łatwo przyswajalny cukier owocowy, który rano doskonale budzi i daje energię do działania.
Koktajle wypijemy w celu dobrego odżywiania i wsparcia dla układu pokarmowego. Sięgną po nie zwłaszcza cukrzycy, którzy nie mogą w jednej chwili dostarcza dużej dawki cukru, bo sobie z nią nie poradzą.
Kwestia smaku
Soki są jednolite, aksamitne, czasami mają trochę miąższu. Koktajle są jedwabiste, ale gęste i mają swoją strukturę. Nie wszystkim ten fakt odpowiada, ale odpowiednio skuteczne blendery są w stanie sprawić, że każdy koktajl będzie prawdziwie jedwabisty i nie będziemy w nim wyczuwać fragmentów różnych roślin.