Flawonoidy w sokach zastępują leki

Pewnie wiele osób zastanawia się jak można zadbać o tętnice czy naczynia krwionośne. Trzeba wyraźnie powiedzieć, że takim wartościowym składnikiem są flawonoidy, rutyna oraz fitosterole, które znajdują się w sokach z owoców.

czy warto pić świeże oski?​W świeżo wyciskanych sokach z urządzenia wolnoobrotowego znajdować się będą rutyna oraz kwercetyna. Dopełniają one działanie witaminy C, dzięki czemu nasze naczynia krwionośne są wzmocnione i uszczelnione. To sprawia, że wirusy i bakterie mają trudniejszą drogę do naszego organizmu. Bioflawonoidy to składniki, które będą skutecznie uszczelniać nawet te najmniejsze naczynia krwionośne, dlatego jest to bardzo ważne, ponieważ to właśnie one dostarczają do każdej komórki cenne składniki odżywcze i usuwają niepotrzebne elementy przemiany materii.

Co jeszcze mogą dla ciebie zrobić bioflawonoidy w sokach? - pomagają w leczeniu żylaków, krwawień czy hemoroidów - hamują utlenienie witaminy C, co sprawia, że jej działanie jest lepsze - likwidują zakrzepy krwi, które powodują udary - zatrzymują dobry cholesterol i chronią tętnice przed zagęszczaniem oraz zatykaniem. Ale soki to nie tylko flawonoidy.

Co jeszcze zawierają? W składzie znajdują się także fitosterole, które pozytywnie działają na nasze serce. Poza tym gwarantują one mniejsze ryzyko chorób nowotworowych, dzięki nim mniej odczuwalne są skutki menopauzy. Wyciskarki nowej generacji świetnie poradzą sobie ze zbożami, gdzie fitosteroli jest najwięcej. Jeśli przygotowujemy sobie sok z kiełkami brokułu to będzie to doskonały produkt dla naszego zdrowia. W składzie znajdzie się bowiem sulforafan, który gwarantuje mniejsze ryzyko raka piersi. Jeśli wyciskamy sok warzywny warto dorzucić do niego kiełki i dlatego nasz organizm będzie na pewno lepiej funkcjonował.

Antyrakowo działają też soki z...

Pomidorów – które mają kwas p-kumarowy, likopen oraz kwas chloragenowy oraz hamują powstawanie czynników rakotwórczych

Kapusty – zawiera izotiocyjanian fenetylowy, który zmniejszy ryzyko raka płuc

Granatów i winogron – dzięki temu, że mają kwas elagowy mniejsze będą czynniki powodujące raka

Kiełki soi – mają genisteinę, która również ma działanie antynowotworowe i dlatego warto dodać do soku kiełki soi, by zrobić sobie mleko sojowe z pomocą naszej wyciskarki

właściwości soku z marchewki

Marchewki – mają liczne karotenoidy, które będą miały silne działanie antynowotworowe i mogą skutecznie wzmcniać odporność, wiążą oraz pomagają wydalać z organizmu metale ciężkie. Oczywiście będą również poprawiać koloryt skóry.

Kiełki czosnku – znajduje się w nich allicyna oraz saponiny, które działają antyrakowo, mogą także chronić przed chorobami serca, przeziębieniami oraz innymi infekcjami. Na pewno świeże soki warto pić regularnie, ponieważ nasz organizm będzie z nich korzystał i będzie nam wdzięczny, że dostaje tak cenne składniki jak flawonoidy. Dzięki nim będzie się miało więcej sił i energii, nie będziemy się tak szybko męczyli. Dlatego warto codziennie w naszym pożywieniu wprowadzić takie soki, które mają wiele tych cennych składników.

Autor

Weronika Piątek

Dermatolog.