Smoothie Pomidorowe - Inteligentna Przekąska lub Super Naładowana Mieszanka Śniadaniowa

Uwielbiam jeść pomidory, ale nie przepadam za ich piciem. Więc wymyślenie przepisów na pomidorowe smoothie, które nie smakowałyby zbytnio jak sok pomidorowy było nie lada wyzwaniem. Sztuczka polegała na tym, żeby albo zamienić je w Krwawą Mary bez alkoholu, albo dodać owoce jako słodzik. W końcu są to owoce i jako dziecko pamiętam, jak moja mama posypywała je cukrem, aby zachęcić nas do ich zjedzenia, oświadczając, że są "tak dobre dla nas".

W smoothie najwięcej smaku mają te dojrzewające w winorośli. Ja uwielbiam używać mniejszych odmian, takich jak pomidorki koktajlowe. Są one małe i delikatne i mają cudownie słodki smak, który można łączyć z owocami takimi jak mango i jagody.

Wartości odżywcze

Pomidory zawierają dużo likopenu i glutationu, dwóch silnych przeciwutleniaczy. Badania sugerują, że pomidory zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele nowotworów. Uważa się również, że likopen pomaga w utrzymaniu funkcji umysłowych i fizycznych i jest lepiej wchłaniany przez organizm, gdy pomidory są sokowane lub gotowane.

Pomidory dostarczają również żelaza, potasu, błonnika i wielu witamin z grupy B.

Kupowanie i przechowywanie

Pomidory najlepiej kupować świeże, gdy jest na nie sezon. Szukaj owoców, które są ciężkie, mają twardą skórkę, ciemny kolor i ziemisty aromat. Unikaj wszystkiego, co ma siniaki lub wygląda na zepsute.

Świeże pomidory o jasnoczerwonym kolorze przechowuje się przez dwa lub trzy dni w temperaturze pokojowej. Jeśli są już prawie przejrzałe, przechowuj je w lodówce jeszcze tylko przez jeden lub dwa dni. Niedojrzałe pomidory można umieścić w papierowej torbie, aby przyspieszyć proces dojrzewania.

Jak używać w smoothies

Pomidory można dodawać do smoothies, używając soku pomidorowego lub całych pomidorów. Skórka i nasiona zmiksują się dość drobno i nie trzeba ich usuwać.

Gorący Smoothie Pomidorowy

Składniki

½ szklanki soku jabłkowego
½ szklanki soku pomidorowego
1 ½ szklanki posiekanych pomidorów
2/3 filiżanki posiekanej marchewki
2/3 szklanki posiekanego selera naciowego
½ łyżeczki sosu Tabasco

Sposób przyrządzania

Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie. Wlać do ulubionych szklanek i cieszyć się.

Smoothie pomidorowo-marchewkowe

Składniki

2 pomidory, pokrojone na ćwiartki
1 starta marchewka
½ czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
½ szklanki soku pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy

Sposób przyrządzania

Dodaj pomidory, marchewkę, czerwoną paprykę, sok z cytryny, sok pomidorowy i kurkumę do blendera. Mieszaj wszystko razem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wlać do ulubionych szklanek.

Smoothie pomidorowo-buraczane

Składniki

1 cały ugotowany burak
½ ogórka, pokrojonego w plasterki
1 szklanka soku pomidorowego
1 łyżka stołowa posiekanej świeżej bazylii
1/8 łyżeczki mielonego kminku
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne

Sposób przygotowania

Zmiksować razem ugotowanego buraka, ogórka, sok pomidorowy, posiekaną bazylię, mielony kminek i pieprz cayenne.

Wlać do ulubionej szklanki i cieszyć się.

Autor

Przemysław Rusin

Dietetyk.