Zdrowy napój kakaowy, który uszczęśliwi twoje mikrobiomy jelitowe

Wszyscy wiemy, jak wspaniała może być ciemna czekolada. Nie tylko dobrze smakuje, ale jest zdrowa i sprawia, że czujesz się świetnie. Ale komercyjna czekolada może mieć wiele ukrytych niebezpieczeństw, więc znacznie lepszą opcją jest przygotowanie własnego domowego napoju kakaowego. W tym poście zobaczysz, jakie są korzyści i zagrożenia związane z czekoladą, i dlaczego surowe kakao w proszku jest znacznie lepszą alternatywą. To znaczy, jeśli chcesz zgrać korzyści zdrowotne bez negatywnych skutków, które często pochodzą z różnych dodatków lub zanieczyszczenia toksynami.

Wydaje się, że istnieje konsensus wśród naukowców, że ciemna czekolada jest zdrowa - przynajmniej ostatnie badania na to wskazują (1, 2). Oczywiście, korzyści zdrowotne ciemnej czekolady wynikają z wysokiej zawartości kakao. Naturalne kakao zawiera wiele przeciwutleniaczy i innych korzystnych związków, które są wspaniałe dla układu sercowo-naczyniowego, kontroli wagi, jak również dla ponad 40 innych kwestii związanych ze zdrowiem (1).

W tym poście zobaczymy jak możemy przygotować nasz własny napój na bazie kakao, aby zmaksymalizować korzyści płynące z tego potężnego składnika odżywczego. Ale najpierw, kilka definicji:

Czyste, przetwarzane na zimno masło kakaowe

  • Kakao to nazwa rośliny o łacińskiej nazwie Theobroma cacao. Uprawia się ją ze względu na jej "ziarna kakao" lub "ziarna kakao".
  • Kakao: Nazwą tą określa się proszek (pozbawiony większości zawartości tłuszczu) otrzymywany w wyniku prażenia i mielenia ziaren kakaowca po usunięciu łupiny.
  • Masło kakaowe: Tłuszcz zawarty w ziarnach kakao.
  • Czekolada: Tego nie trzeba specjalnie tłumaczyć. Czekolada jest produkowana z prażonych nasion kakao, natomiast w przypadku surowej czekolady używa się surowych ziaren kakao. Oba rodzaje czekolady zawierają pewne ilości tłuszczu (niekoniecznie masło kakaowe) i są zazwyczaj słodzone.

Rodzaje czekolady

Warto wspomnieć, że im ciemniejsza czekolada, tym więcej ma właściwości zdrowotnych. Czekolada mleczna zawiera jednak znacznie mniej kakao i nie jest prawie w ogóle korzystna. W rzeczywistości, jeśli myślisz, że poprawisz swoje zdrowie jedząc przeciętną mleczną czekoladę, to tylko się oszukujesz.

Wiele osób myśli, że łaknie czekolady, podczas gdy w rzeczywistości łaknie cukru dodawanego do większości tabliczek czekolady.

Ale istnieją pewne marki ciemnej czekolady, które są potężne przeciwutleniacze bogate żywności, podobnie jak surowe kakao w proszku. Pomogą Ci one zmniejszyć ilość stanów zapalnych w Twoim organizmie.

Co sprawia, że kakao w proszku i ciemna czekolada działają przeciwzapalnie?

Najnowsze badania (3,4,5) dają wiele informacji na temat mocy kakao w proszku. Kluczowymi składnikami kakao odpowiedzialnymi za to działanie są polifenole. Ze względu na ich duży rozmiar cząsteczkowy, polifenole nie są tak naprawdę trawione przez układ pokarmowy.

Są one jednak przetwarzane przez pożyteczne bakterie w Twoich jelitach. Bakterie te żywią się kakao i są w stanie rozłożyć polifenole na mniejsze cząsteczki. Wynikiem ich działania jest garść składników przeciwzapalnych i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są niezwykle korzystne dla Twojego organizmu. Dlatego też kakao w proszku działa jak probiotyk i wspiera biome jelitowy w doskonały sposób.

Korzyści zdrowotne płynące z picia ciemnej czekolady i kakao w proszku

Surowe, nieprzetworzone kakao pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu problemów (6, 7, 8, 9), w tym:

  • choroby serca,
  • udaru mózgu,
  • nadciśnienia,
  • cukrzycy,
  • otyłości,
  • podwyższony poziom triglicerydów,
  • zespół metaboliczny,
  • wysoki poziom cholesterolu.

Surowe kakao zmniejsza ryzyko zawału serca, ponieważ w naturalny sposób zmniejsza krzepliwość naczyń krwionośnych. Ponadto, polifenole zawarte w kakao chronią wyściółkę naczyń krwionośnych przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Surowe kakao w proszku

Kakao zawiera jednak inne związki niż antyoksydanty. Na przykład anandamidy zawarte w surowym kakao blokują odczuwanie niepokoju i bólu. Teobromina i kofeina zwiększają czujność umysłową i energię fizyczną.

Dodatkowe korzyści zdrowotne kakao obejmują:

  • poprawę flory jelitowej,
  • poprawę wytrzymałości,
  • poprawę funkcjonowania wątroby,
  • poprawę funkcji śródbłonka,
  • wydłużona długość życia,
  • zmniejszony stan zapalny,
  • zmniejszone ryzyko zachorowania na raka,
  • obniżony poziom hormonów stresu,
  • zmniejszone ryzyko zachorowania na Alzheimera.

Jednak może to być dość trudne, jeśli polegasz na ciemnej czekoladzie, aby uzyskać pełne spektrum korzyści zdrowotnych. Ciemna czekolada jest mieszanką proszku kakaowego, miazgi kakaowej i masła kakaowego, więc efekt końcowy może się różnić w zależności od rodzaju (masło kakaowe, na przykład, nie zawiera bioflawonoidów).

Ogólna zasada jest taka, że im bardziej zbliżamy się do surowego kakao w proszku, tym lepsze są jego wartości odżywcze.

Kolejnym ważnym punktem jest kupowanie organicznych odmian kakao w proszku, aby uniknąć zanieczyszczenia metalami ciężkimi lub innymi toksynami. W ten sposób unikniesz również genetycznie modyfikowanych ziaren kakao, a bądź pewien, że większość dzisiejszej czekolady, nawet ciemnej, jest produkowana z genetycznie modyfikowanych ziaren (16).

Idealnie, twoje kakao w proszku będzie RAW i będziesz je spożywał RAW.

Surowe organiczne kakao criollo w proszku

Kakao jest nieco gorzkie, ale jest to dobra rzecz. Gorycz pochodzi od flawonoidów zawartych w kakao - związków odpowiedzialnych za wiele korzyści zdrowotnych. Wielu producentów czekolady albo usuwa te gorzkie związki, albo przeciwdziała im za pomocą cukru, syropu fruktozowego lub kukurydzianego, miodu lub sztucznych słodzików. Wszystkie te praktyki są po prostu złe, jeśli naprawdę dbasz o swoje zdrowie.

Na przykład, fruktoza jest niezwykle szkodliwa, ponieważ zwiększa produkcję kwasu moczowego w organizmie, co z kolei podnosi ciśnienie krwi. Promuje również insulinooporność, która jest podstawą wielu współczesnych chorób przewlekłych.

Masło kakaowe jest właściwym rodzajem tłuszczu, który powinien być stosowany wraz z surowym kakao w proszku, lub w ciemnej czekoladzie dla tej sprawy. Około 60% masła kakaowego stanowią tłuszcze nasycone, a prawie wszystkie pozostałe 40% to tłuszcze jednonienasycone. Głównym składnikiem tłuszczu nasyconego w kakao jest kwas stearynowy, który niekorzystnie wpływa na zły cholesterol LDL, natomiast korzystnie na dobry cholesterol HDL.

Niestety, wielu producentów czekolady zamiast zdrowego masła kakaowego dodaje oleje roślinne, np. olej sojowy, które są wielonienasycone i w rzeczywistości wcale nie są zdrowe.

Ważny jest również staranny dobór proszku kakaowego, ponieważ kakao i czekolada to rodzaj żywności wysokiego ryzyka dla mykotoksyn.

Oto jak można przygotować zdrowy napój kakaowy

Składniki:

Surowe organiczne kakao marki. 100% prawdziwie surowego, czystego kakao w proszku z nieprażonych, surowych ziaren kakao. Kraj pochodzenia: Ekwador. Ponieważ jest nieprażone, zawiera wysoki poziom antyoksydantów, minerałów i witamin. Kakao w proszku jest drobno mielone po zmieleniu i ekstrakcji masła. Temperatura nigdy nie przekracza 45°C, aby zapobiec utracie lub uszkodzeniu składników odżywczych.

Surowe masło kakaowe jest w 100% czyste i przetwarzane na zimno, aby zapewnić doskonałą jakość. Krajem pochodzenia jest Indonezja, otrzymywane za pomocą samodzielnie opracowanego systemu tłoczenia na miejscu.

Niewielkie ilości mleka w proszku. Na początku możesz dodać niewielką ilość mleka w proszku tylko po to, aby nieco osłodzić napój. Chodzi o to, aby przyzwyczaić się do nieco gorzkiego smaku kakao i po kilku dniach nie dodawać już mleka.

Instrukcje:

Wymieszaj 2-3 łyżeczki kakao w proszku z małym kawałkiem masła. Jeśli trzeba, dodaj ćwierć łyżeczki mleka w proszku i zalej gorącą wodą (najlepiej o temperaturze 75-85°C). Zaparz i wypij. Na zdrowie!

Kategorie: Zdrowie,

Autor

Daniel Dobrzański

Lekarz medycyny naturalnej.