Wyciskarki pionowe a wyciskarki poziome — różnice cz II

WYCISKARKI POZIOME

To wyciskarki, które należą do starszych produktów i opierają się na rozwiązaniach sprzed około 30 lat. Dużo większe są tutaj obroty silnika. Im więcej obrotów będzie wykonywać urządzenie tym mniej cennych składników będzie się znajdować w takim soku. Taki sok ma mniejsze walory lecznicze. Większość wyciskarek tego typu ma obroty większe niż 100 na minutę. Obroty silnika na poziomie powyżej 100 to za dużo, jeśli chcemy przygotowywać sobie wartościowy sok. Taka technologia, która jest już przestarzała nie ma sensu, by ją wybierać. Warto więc sprawdzić kiedy sprzęt był projektowany i czy rzeczywiście pochodzi już z tych czasów, gdy znane są lepsze rozwiązania techniczne.

Przygotowanie wyciskarek poziomych oparte było o produkty, które wtedy były dostępne. W związku z tym wykorzystywane były cięższe materiały, które jednocześnie były bardziej niebezpieczne i mniej trwałe. Te sprzęty miały krótszą gwarancję, nie było tam dodatkowych funkcji, które mogły ułatwiać nam pracę takie jak automatyczne czyszczenie, przepłukiwanie. Oczywiście nie było też stosowania silikonowych wycieraczek. Używanie takiej wyciskarki najczęściej zabierało sporo czasu. Po każdym wyciśnięciu soku należało wyciskarkę rozłożyć i dokładnie umyć, potem osuszyć i złożyć.

obsługa wyciskarek poziomychTo wszystko zajmowało nam sporo czasu i dlatego jeśli ktoś chciał regularnie robić sok to stawało się to męczące i mogło zniechęcać do przygotowywania takiego soku. Właśnie z tego powodu wiele osób w ogóle rezygnowało z używania tego typu wyciskarek. To mycie było natomiast bardzo skomplikowane, ponieważ wszystkie elementy takiej wyciskarki trzeba było rozkręcać i myć bardzo dokładnie. Jednocześnie jednak urządzenia miały też swoje zalety dlatego, że mieliśmy możliwość wykorzystywania dodatkowych nakładek do robienia makaronu, musów czy papek. Sprzęt jednak był bardzo duży i w obecnie wykorzystywanych małych kuchniach raczej by się nie sprawdził. Niekiedy urządzenie zajmowało 3 razy więcej niż obecnie wykorzystywane pionowe wyciskarki. Było to więc kłopotliwe, jeśli ktoś chciał stale z niego korzystać, ale jednocześnie miał raczej niewielkie blaty, na których brakowało miejsca na takie duże urządzenie, które stawało się kłopotem.

Kategorie: Budowa wyciskarek ,

Autor

Przemysław Rusin

Dietetyk.