Jednoślimakowe wyciskarki do soków, parametry i zastosowanie.

Cecha, która przede wszystkim będzie odróżniać wyciskarkę od sokowirówki to przede wszystkim to jak są przetwarzane owoce i warzywa.

Wyciskarki charakteryzują się praca na wolnych obrotach, natomiast sok będzie pozyskiwany przez siłę miażdzenia. W sokowirówce najważniejsze jest sito, natomiast w wyciskarce ważniejszym elementem będzie wałek ślimakowy, który odpowiada za miażdżenie owoców i musi być bardzo wytrzymały. To od niego zależy jakość przygotowywanego soku. Urządzenie porusza się z prędkością kilkudziesięciu obrotów na minutę. Natomiast w przypadku sokowirówki będzie to kilka tysięcy na minutę. Dzięki wolnym obrotom sok nie będzie się napowietrzał a to sprawi, że surowce się nie nagrzeją. Jeśli nie dojdzie do nagrzewania nie będzie niszczenia cennych składników odżywczych.

Praca wyciskarki dzieli się na kilka etapów. Na samym początku urządzenie będzie miażdżyć warzywa i owoce i przerwie włókna oraz ściany komórkowe. Następnie nastąpi wyciśnięcie soku z miąższu zmiażdżonego wcześniej. Na zakończenie sok jest odsączany przez specjalnie przygotowane sito i potem trafia do naczynia podstawionego pod urządzenie. Miąższy usuwany jest do osobnego pojemnika. Sok z wyciskarki będzie zupełnie inny niż ten z sokowirówki. Przede wszystkim taki sok będzie znacząco gęstszy niż ten z sokowirówki, gdzie części owoców jest mało. Dodatkowo właśnie dzięki temu, że sok jest gęstszy można oczekiwać, że będzie zdrowszy i będzie tam więcej cennych składników.

Sokowirówka w czasie swojej pracy niestety może niszczyć wiele cennych składników. Natomiast sok z wyciskarki będzie można przechowywać w lodówce najczęściej przez dwie doby. Obecnie przygotowywane urządzenia to tak naprawdę prawdziwe kuchenne roboty, ponieważ liczne są tam dodatkowe funkcje. Można tam wykorzystywać opcję homogenizacji, dzięki której przygotowywać można musy dla dzieci czy niemowląt.

co możemy zrobić wyciskarką? Za pomocą wielu wyciskarek będzie można tworzyć koktajle, lody, przeciery, musy. Urządzenia z mocnym silnikiem bez problemu radzą sobie z orzechami, migdałami i pozwolą nam na przygotowywanie różnych potraw. W urządzeniach będzie można mielić kawę czy zboża. Dzięki temu samemu można sobie przygotować mąkę, którą potem będzie można wykorzystywać do różnych wypieków. Jeśli tylko producent dołączy różnorakie dodatkowe końcówki to możliwe, że będzie sobie można przygotowywać nawet smaczne makarony. Wyciskarki można więc polecić każdemu, kto chce sobie przygotować smaczne soki i będzie do tego szukał dobrego sprzętu, który zachowa wszystkie cenne składniki.

Kategorie: Budowa wyciskarek ,

Autor

Weronika Piątek

Dermatolog.